6. 5. 2012

Kreativita odboru rozvoje radnice pod vedením ing. Koplíka, zdá se nemá hranic. Jen někdy nahání hrůzu. Třeba když chce z nejpříjemnějšího sídliště v Kroměříži udělat něco, co obyvatelé nepochybně nechtějí a to za peníze, které se v době šetření na všem najednou můžou rozházet plnými hrstmi. Ve vnitroblocích, kde jsou dnes příjemné trávníky a klid má vyrůst 9 (!!!) umělohmotných hřišť. Třešínka na dortu: do trávníků na Slovaně budou vysazeny tisice cibulek tulipánů. To není vtip. Čtěte dál.

Slovan patří v Kroměříži mezi nejvyhledávanější lokality k bydlení, protože výstavbou mnohem mladší sídliště neposkytují to, co výstavba z 50.let. Klid, spousta zeleně, rozumná vzdálenost mezi domy, kousek do centra. Tím naprosto nezpochybňujeme, že rekonstrukce občanské vybavenosti by byla potřebná. Jenomže jak už jsme si v Kroměříži zvykli, bude to mít háček. Město sice dosáhne na dotaci v rámci IPRM (Integrované plány rozvoje měst – jakási strašná instituce, neboť v naší zemi už neplatí, že by radnice rekonstruovaly ze svých prostředků to, co je právě potřeba – musí napřed poslat penízky do centra a pak zažádat hezky do Prahy nebo do Zlína, kde sedí zodpovědní páni, a pak když budeme hodní, možná nakonec dostaneme peníze na něco, co vlastně ani nechceme…), ale co bude obsahem projektu, se dozvídáme až nyní. Už na podzim požádali Zelení o svolání besedy na téma Slovan. Na prezentaci přišlo do Knihovny asi 100 občanů, pan Koplík přednesl obecný projev, promítl stavební plán celého Slovanu a pár fotek, načež mlžil, jak bylo a je jeho zvykem. Pokud někdo očekával vizualizace jednotlivých vnitrobloků, odcházel zklamán. Tak co víme?

Město dostane 20 mil.Kč. Zajímavá částka, z ní půjde na „sadové úpravy“ – dosti nepředstavitelných 3,3 mil. Kč. Na co konkrétně, těžko říct. Do očí bije záměr „tulipánových trávníků“, neboli zapíchání cibulek tulipánů do stávající trávy, aby na jaro rozkvetly a pak se pokosily. Město asi neví, co s penězi, jiné vysvětlení mě nenapadá. Ještě šílenější je záměr vybudovat 9 (!) umělohmotných hřišť ve vnitroblocích za bratru 5 mil.Kč. Kdo na Slovaně bydlí, asi se mu ježí vlasy hrůzou na hlavě při představě, jak opilí teenageři každý večer v létě vybuřují v místech, kde dnes vládne klid a pohoda zeleného trávníku. Sportoviště jsou u škol, nepatří pod okna bytů. Nemáme nic proti investicím do dětských hřišťátek, ale vadí nám  lité povrchy, které jsou jednak drahé, jednak náročné na údržbu. Když už musí být pod houpačkami něco měkčího,použijme kačírek (kamínky).

Nyní je ještě včas projekt zkorigovat tak, aby přinesl obyvatelům Slovanu užitek a radost, dotace zatím není přiklepnuta. Pevně věříme, že zvítězí zdravý rozum a revitalizace sídliště nebude jen magnetem na peníze pro vyvolené. Zelení budou záměr sledovat a budou interpelovat paní starostku. Své si musí říct i občané – budeme rádi, když nám napíšete své názory a nápady, co by bylo možné za peníze z projektu na Slovanu udělat, aby se tu lépe žilo.

/DSC01580u.jpg