23. 12. 2012

Vánoční zastupitelstvo aneb „Nesem Vám noviny, poslouchejte!“

Začalo se zostra – výměna pozemků mezi firmou pana Kuropaty a Městem. Návrh zhruba v duchu – městu kousek polňačky, aby měli obyvatelé osady Vlčetín za letištěm kudy dojet domů. Firmě PMS Reality za to dáme stavební pozemky na Plačkově za nemocnicí. Přijde vám taková směna pro město nevýhodná? Mě taky. Zavání vydíráním, blbostí nebo podvodem. Vyberte si. Protože tyto mrcásky půdy jsou součástí rozsáhlých pozemků, které město prodalo za babku Kuropatovi v roce 2010. Podotýkám, že Zelení už tehdy nesouhlasili – přečtěte si ZDE Hodně z tehdejších zastupitelů sedělo v sále i tento předvánoční čtvrtek – drtivá většina ODS, ČSSD, komunistů i Číhalové Šance tehdy prodej odhlasovala. Když jsem dotyčné veřejně požádal řečnickým obratem, aby se aspoň chytli za nos, tvářili se nerudně. Unisono. Budiž řečeno, že návrh směny v této podobě neprošel – zatím. Ale vyřešit se bude muset, protože obyvatelé osady cestu potřebují. Pokud vás zajímají podrobnosti, doporučuji  městský web, kdese dají dohledat podklady pro zastupitele (konečně, ale díky všem, kdo se o to zasloužili) – odkazTADY.

Polikliniku město nechce. Není divu, za 50 melounů by ji koupil jen blázen. Pochybuji, že prodávající – Ministerstvo zemědělství – očekával, že se objekt prodá. Tipuji, že můžeme očekávat nějakou pěknou malou domů, třeba některému zdravotnickému řetězci, napadá mě nejblíže Agel. Jistě za lepších podmínek. Ale že město nemá zájem, mají už privatizátoři na MZ odfajfknuto.

A už nebudu před svátky dlouho prudit – dobrá zpráva pro masochisty,  kteří touží viděti i slyšeti Zastupitelstvo na webu – kamery jsou již koupeny. Dobrý obraz a nerušený poslech 🙂 Špatná zpráva, pro ty, kdo na městském webu hledají podstatné informace – Rada se usnesla, že na webu budou začerněny údaje o osobách, které se zmiňují v usneseních – obvykle jde o prodeje pozemků. Čímž se hodnota sdělení blíží nule. Výhoda je, že občané nebudou nic vědět a kdo nic neví, toho nic netrápí, nestěžuje si a nechá politiky v klídku. Rada má oporu ve stanovisku Úřadu pro ochranu osobních údajů, vedeného jistým Igorem Němcem (ODS) (*k připomenutí, kdo to je poznámka na konci článku)  Výklad zákona jedním úřadem ale není dogma. Právních názorů jsou mraky a většina z nich považuje úřední výklad za účelový. Ve většině měst toto „nařízení“ neaplikují.  Nicméně koalice rozhodla, že v Kroměříži cenzuru potřebujeme. Diskuze je zbytečná, jsme v opozici. Pouze suše konstatuji, že jestli bude Zdravé Kroměřížsko součástí příští koalice, cenzuru zrušíme. I když by to mělo být „na hraně zákona“, jak minule říkala paní právnička Zwyrtek-Hamplová.

A to je vše. Krásné a klidné vánoční svátky přejí Zelení, Zdravé Kroměřížsko a autor tohoto článku

Richard Kreml

P.S.: Igor Němec, zvaný „chodící žert české politiky“, pronesl jako primátor Prahy v momentu, kdy se na metropoli valila stoletá voda, slavnou větu  „Situace je nadmíru výtečná“

/DSC02118_up_ram.jpg