2. 3. 2012

Kroměřížští zastupitelé sejmuli masky, už nebudou anonymním davem! Schválili jsme, že v zápisu bude dohledatelné, kdo jak hlasoval v kterém bodu. A dokonce (prý) volič tuto informaci najde na internetu. Haleluja. A jinak? Prodej bývalých kasáren na Hanáckém náměstí prošel o jeden hlas. Zde bude lépe použít výkřik Hosana*. (* z hebrejštiny הושיעה נא Hoši’a na = „prosím, zachraň nás“)

Tak to bychom měli – na schůzích zastupitelstva města Kroměříže už nejsme 100 let za primáty. Od 1. března hlasujeme elektronicky a výsledek hlasování ke každému bodu jednotlivě za každého zastupitele je součástí zápisu. Na světě je další bod, s nímž šlo Zdravé Kroměřížsko do voleb. S potěšením ale přiznáváme, že elektronické a dohledatelné hlasování podpořili prakticky všichni – pokud jsem se dobře díval, tak se zveřejněním svého hlasování na webu nesouhlasil pouze  MVDr. Chvátal (ODS). Ale to ničemu nevadí – je to jeho právo a pro voliče jedno z kritérií, jestli mu dát či nedát hlas.

Zajímavá a poučná je tabule, na které je hlasování průběžně zaznamenáváno, takže je  hned vidět výsledek. Ukázalo se to vzápětí. Na pořad přišel návrh Zelených, že by město nemělo prodávat budovu bývalých kasáren na Hanáckém náměstí. Proč? Máme obavy ze scénáře  hotelu Podhoran v Bystřici, kde se stalo město obětí vydírání realitních makléřů – kupte hotel nebo vám tady uděláme gheto. Koalice ústy paní radní Šimůnkové a pana senátora Malého oponuje, že nic takového nehrozí. Budovu prý chce koupit stejná společnost, která provozuje Octárnu. Druhý argument se týkal architektury náměstí. Město nemá schválený Regulační plán, který by upravoval, jak má zapadat budova do okolní zástavby. Jakou bude mít výšku, střechu, barvu omítky. Prostě aby nebyl jako pěst na oko. Příkladem důsledku chybění Regulačního plánu je bující „podnikatelské baroko“ na místě původních baráků Žižkových kasáren. Každý pes, jiná ves. Odpověď? Nejde to, bylo by to složité, omezili bychom občany… Co na tom, že ve spoustě měst funguje městský architekt a Regulační plán tam mají. V Kroměříži netřeba. A hlasování? Na tabuli se objevilo, že návrh na stažení prodeje neprošel o jediný hlas. Opět jako spolehlivá koaliční strana zafungovali komunisté… Děj se vůle boží. Budeme doufat.

V rámci interpelací jsem předal paní starostce petici Proti zbytečnému kácení stromů v Kroměříži. Napíšu o ní, jak budu mít chvilku, v samostatném článku. Bohužel už teď tuším, že smysl příliš neměla, ačkoli ji podepsalo asi 550 občanů.  Co jinak si myslet o plánu na další a další likvidaci zeleně ve městě? Padla řada stromů u Šlajzy a plánuje se vymýcení asi 25 stromů ze stromořadí na Švabinského a Erbenově nábřeží, prý v rámci protipovodňových opatření. Co dodat.

Na závěr perlil svým projevem RSDr. Křemeček. Prý doufá, že žádný zastupitel nepodepsal petici „Za zbourání kroměřížského zámku“. A že nechápe, proč zaplevelujeme zastupitelstvo nějakou diskuzí nad tématy jako je zeleň a otrávený pozemek paní Pavlínkové. Zjevně naprosto nepochopil ironii a nadsázku autorů petice (které mimochodem vůbec neznám, ale moc mě pobavili svou originalitou – posuďte samiZDE) Ač nejsem žádný zastydlý bojovník proti komunismu, tohle mě fakt připomnělo Milouše Jakeše a jeho nejlepší projev. Škoda, že to někdo nezaznamenal, mohlo se zasmát celé město.

/hlasov__n__.jpg