31. 12. 2011

Zastupitelstvo den před Ježíškem se zlatým hřebem programu „Rozpočet města na rok 2012“ vyvolávalo jisté obavy, že bychom spolu s úředníky města mohli zažít Velkou noc. Nakonec dobrý, spacáky nebyly třeba, konec v 19 hodin docela ujde. A střípky? Kupte si kasárna na Hanáckém náměstí za 7 melounů! Jestli jste investovali do nákupu jednorukého bandity, nemějte z budoucnosti obavy, v Kroměříži ho ještě nejmíň 3 roky nezruší! A jedna zpráva opravdu dobrá – na Bajdu se našly 4 milióny, jinými slovy – koupaliště nezavřou!

Až půjdete přes Hanácké náměstí, stočte pohled na obrovskou budovu bývalých kasáren podél Purkyňky – koalice ji navrhuje prodat za cenu „nejméně 7 miliónů“. Ne, není to překlep. Tuto budovu na lukrativním místě nabízí město v době realitní krize za cenu dvou rodinných domků.  Prý je to potřeba, protože jinak ji město musí udržovat a využití nikoho nenapadá. Škoda, že si na tuto budovu nevzpomněly obě věčně koaliční strany, když vrazily v minulém volebním období milióny do rekonstrukce budovy na 1. máje, která je tak praktická, že v okolí ani nezaparkujete a chudáci úředníci jsou tam jak v akváriu.

Hazard je v Kroměříži ve vatě – koalice prosadila odložení platnosti vyhlášky na rok 2015 umožní lobbystům udržet svůj byznys v bezpečí (čest budiž několika jednotlivcům soc.dem., kteří hlasovali s opozicí, naopak komunisté se chovají stále jako pevná koaliční opora). A vsadím se, že koncem roku 2014 přijdou návrhy na zrušení vyhlášky. Vždyť z hazardu má město tak velký užitek, že ano. Kam jsme dospěli, že si někdo dovolí použít argument, že nebude na sport, pokud zrušíme špínu zvanou hazardní byznys?

Rozpočet byl koaličně rozpočten (údajně jeden z nejchudších rozpočtů v novodobé historii města), my jako opozice jej můžeme jen zhodnotit. Z investičních položek zaujmou: rekonstrukce kina a pódium 28mil.,  digitalizace kina 2,7mil., revitalizace sídliště Slovan 16 mil.. Že máme na některé investice diametrálně jiný názor, nepřekvapí. Překvapivě a chvályhodně se našly prostředky na rekonstrukci zázemí koupaliště Bajda – 4mil.Kč.

Katastrofický vývoj vidím v kapitole výdaje na zeleň, posuďte sami vývoj v posledních letech: 2005…14mil.  2006 – 2010….cca 12,5mil. Kč   2011 …..9,58 mil.   Návrh 2012 …9,2 mil. Kč!!! Tady jsem se ozval a pronesl pár vět o tom, že dluhy nemusí být jen finanční, ale i morální, vzniklé zanedbáním péče o prostředí, ve kterém žijeme. Byl jsem poučen, že peněz je málo. Jistě, je to otázka priorit, Zelení nejsou v koalici, proč se tedy zdržovat se stromy a zelenými plochami? Beton je levnější.

Podtrženo, sečteno, k rozpočtu máme vážné výhrady a nepodpořili jsme ho, což se od opozice tak nějak očekává. Pak už následovaly jen ptákoviny jako udělování čestných kroměřížských tolarů a podobné. Snad jsem nic podstatného nezapomněl.

Jménem kroměřížských Zelených přeji šťastný rok 2012. Buďme svorní a dobře naladění za každého počasí. A pokud už jste po vánocích přejezení, nabízíme zelený dortík. Jen na obrázku,na pokoukání, protože už jsme ho snědli v létě. Taková malá radost to byla, tak ať si těch radostí užijeme co nejvíc i letos.

Richard Kreml

/dort_upr.jpg