26. 11. 2011

Hledají se peníze, legrace skončila, takový je evergreen posledních zastupitelstev. Vyhláška o regulaci hazardu (zatím) neprošla. Zachraňujeme Slávii, seriál na pokračování. Kdo bude platit za FeMarket? A město Fair Trade asi nepodpoří. Ředitelům škol odměny na konci roku přejeme. Podrobněji čtěte dále.

Myslím, že i osvícenější část koaličních zastupitelů se dnes tluče do hlavy, jak lehkomyslně se pustili do rekonstrukce kina Nadsklepí. Milióny teď chybí. Pokud nebylo záměrem vmanipulovat město do takové situace, pak to pohledem selského rozumu (a po všech vícepracích) byla čistokrevná hloupost. Zvlášť když se ukazuje, že kino v kulturáku funguje docela dobře.

Navrhli jsme vyhlášku o regulaci hazardu. Asi se nebudu doširoka rozepisovat, jak umí automaty rozvrátit rodiny a zruinovat lidi. Závislost na automatech je psychiatrická diagnóza, z podobného ranku jako je třeba závislost drogová. Podobnost s drogami je i v tom, že se okolo tohoto „průmyslu“ točí pochybné existence a velké prachy. V naší banánové republice zjevně není potíž, nechat si za babku prosadit v parlamentu zákon, šitý hazardnímu byznysu na míru. Jak se to dělá, mohl by povídat třeba pan poslanec Svoboda z Holešova, který zmíněný zákon, dnes právníky nepokrytě označovaný jako paskvil, do Sněmovny přinesl. A tak si hazardní mafie získala na svou stranu (za pár drobků spadlých pod tučný stůl) sportovce, postižené a různé spolky. Zvedá se mi žaludek, když vidím oštěpaře Železného v televizi, jak nese petici do parlamentu, aby nezdaňovali hazard. Peníze nesmrdí, jak věděl už římský císař Vespasián, když uvalil daň na městské záchodky.

Ale k věci, jak to proběhlo na zastupitelstvu. Vyhláška byla na návrh finančního výboru stažena, přežvýkají si ji v Radě a sejdeme se znovu za měsíc. Podle některých výpočtů by město mohlo přijít o 7-8 miliónů krvavých peněz. Doufáme, že město snad ještě není v takovém tragickém stavu, aby záviselo na odvodech ze zisků hazardní mafie. Koneckonců, těch 8 miliónů naházených do bezrukých banditů, bude chybět také obchodníkům a živnostníkům, protože o tolik méně proteče obchody a provozovnami, a městu se o tolik sníží vybrané DPH. Není také od věci si uvědomit, že nebezpečný chodník není jen ten, kde se houpají dlaždice, ale i ten, kde na vás cestou domů budou číhat hladoví zoufalci, kteří poslední korunu hodili do automatů.

Slávie, kam chodí tisícovka dětí, je taky kalamita. Zase jsme odhlasovali pár desítek tisíc, aby chvilku vydržela. A udělali jsme komisi, aby se připravil převod pod město. A taky udělal přehled peněz, které vůbec do sportu jdou. Poněvadž dnes to z hromady obecných kolonek rozpočtu fakt nezjistíte.

Paní Pavlínková ze Skaštic tentokrát nepřišla, i tak se její FeMarketem zamořený pozemek dostal na řadu. S vráskami na čele nám ze životního prostředí nastínili dvě varianty, jak vůči FeMerketu postupovat – pokuty, nebo exekuce – v české právní žumpě může být obouje bezzubé. Díky páni a dámy úředníci, že si necháváte v tak odborné a právně komplikované věci krýt záda rozhodutím zastupitelstva.

Pavel Motyčka navrhnul, aby se město přihlásilo k myšlence Fair Trade – čili jakási garance, že budeme nakupovat produkty z rozvojových zemí tak, aby se zemědělci dostalo  spravedlivé odměny, aby nebyl zruinován nadnárodními řetězci. Moc tomu nerozumím, ale obecně je myšlenka určitě správná a město by taková proklamace nic nestála. Resp., jak navrhnul pan senátor Malý, bychom pro jistou náklad ohraničili nějakou částkou, třeba 10 000 ročně. Na dobré kafe by to klidně stačilo. Přesto neprošlo.

A drobný „konflikt“ na závěr – zeptal jsem se, co jsou odměny za „mimořádné zásluhy“ ředitelů základních škol, které schválila rada. Aby bylo jasno, odměny učitelům přeji z celého srdce, za práci, kterou dělají by si zasloužili mnohem víc. Školy jsou jedny z mála institucí, které ještě v naší zemi celkem fungují. Ale proč je skrývat za slovo „mimořádné“? Tak mi mezi dveřmi paní Mgr.Dvořáková vynadala, že jim nepřeji. Ještě jednou se omlouvám a uvádím na pravou míru – přeji a děkuji za jejich práci. Jsa z rodiny, kde máme 5 učitelů, ani nemůžu jinak 🙂

/189070_1584390012123_1306945594_31285000_6433002_n.jpg