9. 4. 2012

Ačkoli se na těchto stránkách věnujeme obvykle regionální problematice, učiníme vyjímku. Zelení jsou spolupředkladateli návrhu do zastupitelstva, aby se město Kroměříž připojilo k akci „Vlajka pro Tibet“. Proč?

Jsme toho názoru, že nevyvěsit tibetskou vlajku ve výroční den, kdy byla tato země přepadena čínskou maoistickou armádou, je ostuda města. Necítíme potřebu urážet Číňany, s radostí smekneme před národem, který vynalezl papír, knihtisk nebo kompas. Je ale přinejmenším smutné, když se v zemi české, která má historickou zkušenost s Hitlerem a s potupou roku 1968, najdou lidé, kteří ustrašeně blekotají, jak bychom si měli hledět svého a jak mocným této planety co nejhlouběji vlézt do zadku. Nevidíme věci černobíle, ale k zástupu těchto zbabělců se nepřipojujeme. Když za války Němci donutili v Nizozemí Židy nosit Davidovu hvězdu, na protest proti perzekuci začali Holanďané nosit tutéž hvězdu. Včetně královské rodiny. Přestože navozovali fašistům záchvaty vzteku a mohli skončit hůř, než my s protestem proti okupaci Tibetu. Předem se omlouváme, pokud následkem této akce bude v hypermarketech méně čínského bakelitového braku. Vlajka Tibetu je i naší vlajkou.

/18755_nepal_mnisi_tibet_protest.jpg