10. 9. 2011

Poslední víkend prázdnin na Bajdě byl ve znamení odvážných mužů na létajících lyžích – úžasná akce v režii kroměřížského letce Jirky Voláka přitáhla do sportovního areálu určitě přes tisícovku lidí, kteří byli nadšení výkony i atmosférou. V neposlední řadě to byla ukázka toho, že Bajda má nejen slavnou minulost, ale může mít i budoucnost. Když se chce.

Fungování areálu Bajdy bylo, je a bude  jedním z hlavních bodů, které chtěli Zelení v kroměřížské komunální politice pozitivně ovlivnit. Problematické majetkové vztahy (část pozemků čeká na rozhodnutí o církevních restitucích) dělá z Bajdy nezajímavé místo pro velké investice čerpající z fondů EU. A tak se stalo, že sportoviště žije už několik let z podstaty, jako by nikoho zodpovědného nezajímalo. Dokonce se uvažovalo o přestěhování bazénu za stávající kryťák, což nevyšlo z důvodů prostorových (naštěstí).  Podivné „mrtvo“ vyvolává spekulace o záměrném vytlačování Bajdy z myslí lidí, aby se pak zajímavé pozemky staly kořistí developerů.  Prý to tak není, zní unisono z radnice. Ale co si myslet, když přijdete na koupaliště, kde mnohdy nefunguje ani jeden bufet, jsou zamčené toalety a jediné péče, které se vám dostane, je nekompromisní pokyn paní pokladní, že váš bicykl musí zůstat za ohradou. Asi abyste na něj neviděli a nedostali šok, až vám s ním bude nějaký zlodějíček odjíždět. A takových drobností je spousta. Snažili jsme se spolu s volejbalisty (kteří jsou dnes jediní, kdo oživuje areál prakticky za každého počasí) dát dohromady provozní připomínky k Bajdě na radnici. Sešli jsme se s paní starostkou Hebnarovou a s paní radní Šimůnkovou, které slíbily, že se Bajdě budou věnovat. Budeme se snažit, aby to bylo patrné už v příštím roce. Třeba už za rok nebudou následující den po akci Kromwars postávat u vchodu desítky lidí, kteří se v krásném dni těší na koupání a dočkají se jen cedulky „zavřeno, vypouštíme bazén“.  Pokud máte názory, náměty a nápady, co vám na Bajdě chybí, napište mi – na podzim máme domluvenou další schůzku s vedením radnice.