3. 11. 2014

Šesté zdražení vstupného za posledních 11 let

Když jsem před pěti týdny inicioval petici proti zvýšení vstupného do Květné zahrady, nečekal jsem, kolik zájmu a reakcí vyvolá. Cíl petice je jednoznačný, zamezit dalšímu zdražení vstupného, které se tentokrát zvedlo ze 40 Kč na 70 Kč. Od roku 2001, kdy správu nad Květnou zahradou převzal Národní památkový ústav, se jedná již o 6. zdražení vstupného. (Vývoj ceny vstupného zachycuje následující graf).

graf - vstupné do Květné

Některým lidem toto zdražování nevadí a poukazují na to, že za kulturní památky je potřeba platit a že těch 70 Kč není zas tak moc. Z ohlasů na petici ale vyplývá, že většina místních s neustálým zdražování nesouhlasí. O to více, když k dalšímu zdražení dochází těsně poté, co se do Květné zahrady investovalo přes 300 mil. Kč z evropských dotací. Těch 70 Kč se může části z nás zdát docela málo, ale pro řadu jiných to znamená již citelný zásah do peněženky (zejména vícečetné rodiny s dětmi či nízkopříjmové rodiny). Ve hře je ovšem i princip, pokud se nyní občanská veřejnost nepostaví dalšímu zdražení, hrozí že za dva tři roky NPÚ vstupné opět zvedne, tentokrát třeba na 100 Kč a že z Květné se skutečně stane jen místo pro turisty a ty majetnější z nás.

Petice jako forma občanské angažovanosti

Množství lidí, kteří petici podepsali, svědčí také o rostoucí občanské angažovanosti Kroměřížanů a Kroměřížanek. Je skvělé vidět, že se lidé nebojí vyjádřit svůj nesouhlas s kroky veřejných institucí a postavit se proti nim. Důležitou zprávou pro Kroměříž pak je, že místním není osud a přístupnost kulturních památek lhostejná.

Proti zdražení vstupného do Květné se také ozvali někteří místní politici a političky. Veřejně petici podpořil například zastupitel za Zdravé Kroměřížsko Richard Kreml. Europoslankyně Olga Sehnalová dokonce iniciovala otevřený dopis zastupitelstva proti zdražení vstupného adresovaný Ministerstvu kultury a Národnímu památkovému ústavu. Petici podporuje také řada členek a členů Klubu UNESCO Kroměříž, kterému my všichni vděčíme za to, že se kroměřížské zahrady a Arcibiskupský zámek v roce 1998 dostaly na seznam Světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Co dál?

Sběr podpisů pod petici bude ukončen v pátek 7. 11. 2014. Následně ji zašleme Národnímu památkovému ústavu, který má ze zákona povinnost se k petici do 30 dnů vyjádřit. Petice ovšem (při jakémkoli počtu podpisů) není pro veřejné instituce závazná a záleží jen na NPÚ, zda hlas lidí podepsaných pod peticí vyslyší a vstupné sníží. I kdyby ke snížení vstupného nedošlo, výsledky petice a občanského odporu proti krokům NPÚ lze pozorovat již nyní. Kastelán zahrad Martin Krčma se například nechal slyšet, že vstupné do Květné se sice bude dál vybírat, ale Podzámecká zahrada zůstane i v budoucnu zdarma. Přitom na půdě NPÚ se údajně zvažovalo zavedení vstupného i do druhé z kroměřížských zahrad. Dalším efektem petice jistě je, že příští zdražování vstupného do Květné, ke kterému NPÚ se železnou pravidelností přistupoval, si NPÚ v budoucnu již pořádně rozmyslí.

O odpovědi NPÚ na petici i o případných jednáních s vedením NPÚ Vás budu průběžně informovat.