30. 8. 2013

Témat nabídlo srpnové zastupitelstvo tolik, že by vystačily nejmíň na 5 samostatných článků. Nemám ale ambice čtenáře zahltit, proto jen heslovitě. Onen čtvrtek pršelo, bylo dusno a v sále dosti husto. A bylo radno držet si hlavu v dlaních, jinak přihlížejícím chvílemi hrozilo, že si ji ukroutí údivem nad tím, co všechno je možné.

Slávie  Tak jsme převzali Slávii pod křídla města. Se skřípěním zubů, ale prakticky jednomyslně. Tento krok znamená pro oddíly jistotu, pro město naopak naprostou nejistotu, co takové převzetí bude stát. Ale asi je to tak lepší – zatímco dosud město nalévalo do Slávky peníze dle potřeb a požadavků bafuňářů, kterým jsme holt museli věřit, takto aspoň budou mít občané ze zákona možnost ptát se, jak hospodaří Správa sportovišť. Mnoho zajímavých otázek měl občan Dvořáček ml., nicméně vystupoval natolik arogantně a nafoukaně, že i ti, kdo by si s ním o věcirádi promluvili, ztratili chuť.

Pozemky Dále aktuality z tradičního tržiště pozemků, vybírám nejzajímavější: město je žádáno, aby prodalo pozemek ve Vážanech za bazarem Drábek – nějaký pán s rakouskou adresou tam chce postavit bytový dům. Má to několik vad –  v pozemku je vysokotlaké potrubí, v sousedství starý vepřák plný kacinogenního azbestu (tam bych tedy chtěl bydlet…) a zejména, pokud se město tohoto pozemku zbaví, omezí si přístup na další pozemky. Takže až někdo někdy přijde s nápadem, že se tam dál za vepřákem bude stavět, bude muset s prosíkem za novým vlastníkem. A to pak bude pro nového majitele pěkný byznys. Takto jsme to aspoň vyhodnotili, ruku proti jsme zvednout zatím nemuseli, protože návrh byl stažen, ale po dopracování přijde znovu na scénu za měsíc.

Přišel pan ředitel z Biopasu, což je firma, která má zajímavý monopol na odpadové hospodářství, ale i údržbu zeleně.Město to má 50:50 se společností Saubermacher. O tom, jak moc je to pro město výhodné nebo ne, se vedou už letité polemiky. Řešila se mizerná údržba travních porostů, kterým se letos prý dařilo extrémně. Pak jsem se ptal na experiment Vážany, kdy občanům vyvážejí popelnice jednou za 14 dní, resp. střídavě po týdnu vozí biologický a směsný odpad. Pan ředitel vysvětlil, že je daňově výhodnější ukládat biologický odpad, než směsný, což je jistě pravda. My vážaňáci tím moc nadšení nejsme, přece jen popelnice vyvážené ob týden poněkud více zapáchají. Přijdou mi rozumnější postupy jiných měst, např. rozdělení zahradních kompostérů do užívání občanům, nebo svážení plastového odpadu, na který dostanou občané předem barevně vyznačené sáčky, které pak vystrčí v den svozu před dům k popelnici. Ale když to tak koaliční Rada schválila, nic s tím neuděláme. Diskuze byla opět zakončena projevem mladého Dvořáčka, tentokráte kultivovanějším, než na téma Slávie.

Faktury na web – už se mi o tom evergreenu nechce ani psát. Napočtvrté (tuším) prošla zastupitelstvem jakási verze, kdy bude na městském webu seznam všech faktur s částkou, kterou město vydalo a seznam firem, kterým zaplatilo. Ovšem se dvěma vyjímkami. Jednak se to nebude dělat zpětně, což je celkem pochopitelné, začne to v září. Druhá věc je, že pokud některý subjekt nebude souhlasit se zveřejněním, tak se zveřejní jen torzo bez jména firmy, bez IČO atd.Takže celkově hodnotíme: lepší než drátem do oka a čas ukáže, jak moc to bude funkční.

Poslední střípek, nebo spíše střep – Rákosníčkovo hřiště LIDLu.  Málokdy se mi přihodí, že se rozčílím doopravdy, tady se mi to ale stalo. Proč? Někdy na jaro zastupitelstvo schválilo, že město přijme nabídku LIDLu, že v rámci promoakce postaví v KM dětské hřiště. Dost lidí tehdy hlasovalo ve vyhlášené soutěži, že bychom hřišťátko ve městě chtěli. Dokonce i já jsem poslal hlas. Kde je čertovo kopýtko? V rozpočtovém opatření, které nám finančáci předložili – na jaro nám totiž tvrdili, že hřiště půjde na útraty řetězce LIDL, město jen zajistí pozemek. A teď, aniž by se někdo obtěžoval upozornit na nějakou změnu (takový trošku podvůdek na zastupitele, nic jiného to není), v rozpočtu leží výdajová částka bezmála půl miliónu na hřiště LIDL. Nestačí, že si řetězec klade podmínky typu, že hřiště bude postaveno poblíž prodejny, takže sebere kus zelené plochy za mateřskou školkou na Zacharu. V místě, kde je v okruhu půl kilometru 5 dětských hřišť. Městští úředníci s nimi podepíšou dokonce smlouvu, že jim na to dáme bezmála půl miliónu, prý na přípravu pozemku. Tak tohle mi hlava nebere. Navrhnul jsem, aby byl tento bod z rozpočtu vyřazen a znovu se s LIDLem jednalo. Návrh neprošel. Takže, přátelé a občané, zde máte vzkaz od koaličních zastupitelů + komunistů (až na vzácné vyjímky): půl milion z vašich daní nejsou pro nás žádné peníze. Jinak si to přeložit neumím.

Richard Kreml