14. 1. 2018

V říjnu loňského roku jsme informovali čtenáře o záměru modernizace prodejny Lidl v Kroměříži. Snažili jsme se přesvědčit investora, že si naše krásné město zaslouží jiný přístup k výstavbě obchodního centra uprostřed obytné zóny na hranici památkově chráněného území, než je zvykem u lokalit na periferii průmyslových zón. Poslali jsme naše připomínky (doplněné podpisy několika zastupitelů) prostřednictvím občanského spolku Hortus Moraviae nejen ke stavebnímu řízení, ale i do německé centrály Lidlu, načež jsme čekali, co bude.

A světe div se, ledy se hnuly. Na schůzce s projektanty, s investorem a s úředníky Odboru životního prostředí města, kterou zorganizovala paní ing. Kubáčková ze Stavebního úřadu, jsme hledali kompromisní řešení. Kdo by čekal hádku a zákopovou válku, byl by překvapen, debata byla naprosto věcná a konstruktivní. Shodli jsme se, že modernizace prodejny je prospěšná, a že by bylo škoda jí bránit nekonečnými obstrukcemi. Na druhé straně pánové z Lidlu připustili, že na projektu je co zlepšovat a bude lépe najít společnou řeč s občany, než protlačovat věci „silou“.

Závěr? Akceptovali jsme, že podzemní parkoviště není reálné z prostorových důvodů, navíc územní plán nenutí Lidl k takové investici. Škoda, že nemá město lepší územní plán. Zato jsme dosáhli podstatných změn v dispozici venkovního prostoru a v rozsahu parkových úprav. Díky naší iniciativě přibudou mezi parkovacími místy zelené pásy, lemované zasakovací dlažbou, což zajistí pro zeleň lepší životní podmínky a pro lidi ve městě aspoň částečné „rozbití“ tepelného ostrova. Oproti původnímu plánu přibude 20 stromů, navíc nebudou pokáceny dvě mladé lípy u chodníku na Velehradské. Dešťová voda ze střechy prodejny neskončí v kanalizaci, ale bude pro ni vytvořena podzemní retenční nádrž a bude následně použitá k zálivce stromů – mimochodem, zavlažovací systém bude automatizovaný, takže stromy u Lidlu snad budou v lepší kondici, než ztrápení usychající zakrslíci, jak je známe od jiných supermarketů.

Řidiči tam budou moci zaparkovat ve stínu stromů, což v letním vedru jistě není k zahození. Vjezd k obchodnímu centru bude sice opatřen závorou, bylo nám nicméně přislíbeno, že bude používána jen v období nákupní špičky, tudíž využití parkoviště přes noc nebude nikdo bránit.

Sluší se poděkovat všem, kdo naší snaze vyjádřili podporu, či přímo pomohli odbornou radou. A v neposlední řadě také projektantům, kteří nepoužili kouzelnou kletbu „NEJDE TO“, ale dali si práci, aby projekt vylepšili tak, že nakonec sami prohlásili, že se jim líbí podstatně víc než původní verze.

Takže nezbývá, než se těšit, že nakupování v Lidlu bude příjemnější.