21. 11. 2012

Zastupitelstvo v listopadu bylo výživné – témata jako přerod Správy majetku, nový šéfpolicajt a směny pozemku s pozemkovým magnátem Kuropatou, doplněné účastí města na výstavbě dalšího kroměřížského pódia, tentokrát v Podzámce (po úspěchu pódia na Velkém náměstí logický krok)

Na začátku jsme si odhlasovali předřazení důležitých bodů. Začalo se tedy Správou majetku – přišla paní advokátka Zwyrtek- Hamplová, která se na záležitosti práva obcí specializuje (mimochodem je to zdatná bloggerka a některé její názory stojí za přečtení, tak si ji můžete vygooglovat) . Vysvětlila svůj pohled na věc, že je dobré ziskové činnosti soustředit v jedné organizaci a ztrátové v druhé, zaujala několika výroky, mj. tím, že se pohybujeme na hraně zákona, ale ne za hranou a pak odjela do Zábřehu. Na Finančním ředitelství se záměru převodu majetku ze Správy do KTS divili, ale nikde není písemně, že to nejde. Náš názor je stejný jako dosud – cesta k efektivitě Správy majetku jejím převedením nám připadá krkolomná. Pokud má někdo pocit, že to exstarosta Dvořáček dělá špatně, tak ať ho odvolá a Správu řídí lepší manažer. Takto nám nezbývá než doufat, že koalice ví, co činí. A je to její zodpovědnost. Jestli to bude ku prospěchu občanů, to si přejeme i z míst opozičních, ale ukáže jen čas.

Logickým návazným krokem bylo schválení zřizovací listiny Správy sportovišť, provázené temným mručením. Co bude dál, až pod křídla města spadne i Hanácká Slávie a četné další subjekty (nebyly jmenovány), které budou chtít totéž. Asi to bude pěkná černá díra. Každému je jasné, že sportovci nadále přestanou mít motivaci hospodařit co nejefektivněji a nějaké ztráty je přestanou trápit – město to zaplatí. A zlí jazykové tvrdí, že ztráty sportovišť budou brzy dobrou záminkou pro to, aby se zrušilo usnesení o zrušení hazardních automatů na území města, které má začít platit za 3 roky. Vzhledem k tomu, jak dlouhé prsty má hazardní mafie, vůbec bych se tomu nedivil. Peníze nesmrdí, povídal kdysi císař Vespasián, který kázal zdanit veřejné záchodky a jistě by pytel peněz z heren bral taky. Že tím uvrhne do neštěstí celé rodiny a zvýší kriminalitu ve městě, by římského vladaře jistě také netrápilo.

Pak nám představili nového šéfa Městské policie, nějaký pan Kubiš, který prý byl na výběrovém řízení nejlepší (asi 15 členná komise, zástupce opozice ani omylem). Pán je z Uherského Brodu, a byl tam z funkce před 2 lety odvolán, proč to nikdo neví nebo nechce vědět. Mám to štěstí, že půlkou rodiny pocházím také z Brodečku, takže nějaké ohlasy mám a moc příznivé nejsou. Tak jsme ho proklepli několika dotazy, když už po nás chtěli, abychom zvedali ruku, jestli ho chceme nebo ne – statečně mlžil, nic neřekl. Trošku mi vadí, když šéf strážníků netrefí z náměstí k nemocnici. V Praze i taxikáři musí dělat zkoušky ze znalosti města, v Kroměříži orientace netřeba.  Ale když byl nejlepší… Tak jako v předchozích odstavcích nelze než uzavřít -uvidíme.

Krásně jsme vyměnili pozemky s panem Kuropatou, co už vlastní většinu města. Minulé zastupitelstvo přes odpor Zelených prodalo pozemky u letiště, jak se ukázalo, i s cestou do osady Vlčetín (mezi letištěm a Trávníkem). A tak jsme nyní věnovali PMS Reality krásný pozemek na Plačkově, abychom dostali zpět kus polní cesty. Jenže co dnes chcete dělat – krvavý kompromis. Pro bylo také mnoho zastupitelů, kteří před 3 lety pozemky prodali.

A druhý podobně krvavý kompromis je účast města na projektu NCZK. Město dostane peníze na pár užitečných věcí, jako  přestavby prostorů u Panenky Marie, parkoviště u Květné nebo před vstupem do zámku. Naprostá zoufalost je ale plovoucí ponton na Dlouhém rybníce v Podzámce + hlediště na stávajícím schodišti Rybářského pavilonku, v místě, odkud je jeden z nejkrásnějších pohledů na zámek. Pódium je prý mobilní, reálně se té hrůzi nezbavíme, dokud nezrezaví, nebo se nepotopí – tak jako pódium na Velkém náměstí. Obrázek viz níže.

A to je vše. Pěkný podzim přeje Richard Kreml

/ponton.jpg