8. 10. 2012

Další volby na obzoru. Kraj ovlivňuje život lidí až zatraceně hodně. Přesto je letošní kampaň poznamenaná letargií až apatií lidí. Proč vlastně jít k volbám? Proč kroměřížští Zelení nefigurují na vyšších příčkách kandidátky? Čtěte zde.

Kraj je takové divné monstrum, kterým nás oblažil Miloš Zeman, když jeho vláda zrušila fungující systém okresů. Je pravda, že od té doby se příliš nemluví o pragocentrismu, takhle máme „Prahu“ v každém kraji. Kromě toho, že zlínská aglomerace získala páky na přesměrování finančních toků směrem k centru, do Zlína byly přetaženy všelijaké instituce a úřady, čímž se dále vzdálily občanům našeho regionu, dočkali jsme také např. reformy zdravotnictví v podání ODS. V kroměřížské nemocnici vláda kliky ODS ztělesněné ředitelem Fuitem znamenala převedení nemocnice na a.s.(což trvale hrozí možností konkurzu na nemocnici v případě finančních potíží), rozprodej majetku (z ubytovny pro zaměstnance – Děvína je nyní postrach města), privatizaci sanitek (údajně neziskové sanitky už nepatří nemocnici, nýbrž ziskové holešovské firmě Sanita cars), vila na růžku už dávno patří konkurenci a  kde skončily šamotové cihly z komína staré kotelny – bůh ví). Firmy a úřady zřizované krajem na území Kroměříže téměř výhradně vedou zlíňáci. Když si v nouzi zavoláte na záchranku, dovoláte se na dispečink do Zlína, odkud teprve budou volat do Kroměříže. Že je těžké vysvětlovat do Zlína, kde u nás bydlíte a že se tím ztratí čas? Nevadí, pokrok se nedá zastavit.  Dalo by se pokračovat, ale už teď  je asi zřejmé, že Krajský úřad není moje oblíbená instituce.

Bohužel se na kraji rozhoduje o příliš mnoha věcech. Zastoupení slušných a rozumných lidí by bylo víc než žádoucí. Když vidím některé spolky a jednotlivce, ucházející se o místo na slunci, otvírá se mi kudla v kapse. Při vší úctě, naprosto mě  vytáčí spolky „odborníků a lékařů“, neboť mi vadí, když si někdo dělá z doktorského titulu patent na rozum (sám tento titul mám, ale v životě bych se nenechal na takovou kandidátku napsat a když slyším, jaké nesmysly žvatlá zemanovec zlínský kolega Nečas o záchytce v Kroměříži, je mi šouflo).

Ale k pozitivům – s potěšením konstatuji, že nejméně první trojka (neznám všechny další) na kandidátce Zelených jsou lidé slušní a odborně zdatní a jsme rádi, že se nemusíme stydět, když je podporujeme svou přítomností na nevolitelných místech kandidátky. Na vysvětlenou, proč jsme nepřijali nominaci na vyšší místa:  1/ nemáme čas (máme svá občanská zaměstnání a rodiny) 2/ nemáme  chuť (já osobně trpím vyloženě nechtenstvím, když mám jet do Zlína) 3/ nemáme ambice (chceme se věnovat práci na úrovni města).

Navíc  jsme jen lidé a mnohoobročnictví kritizoval už Jan Hus.

Takže milí kroměřížáci, k volbám běžte a volte Zelené. Máte jistotu, že nevolíte gaunery, konjunkturalisty a lidi, kteří nemyslí na nic než na vlastní kapsu. Kdo kandiduje za Zelené, musí být altruista, snílek a idealista. Člověk, který přemýšlí o důsledcích toho, co činí. A takové lidi dobré vůle potřebujeme. Ne kraj, ale krajina a lidé, co v ní žijeme. Jako sůl.

Richard Kreml

/pařezy u moravy 2 upr_1.jpg