4. 10. 2014

Bez plakátů, bez billboardů

Už jsou vaše oči unavené dalšími a dalšími plakáty a transparenty, které visí na každém rohu? Navrhujeme změnu. Zdravé Kroměřížsko prostě žádné další papírové hrůzy nevylepí. Pojďte se s námi raději na chvíli posadit, uvařte si oblíbený čaj nebo kávu, uvolněte se, a přečtěte si, co jsme pro Vás napsali do našich novin. Máme chuť změnit naše město k lepšímu. Nepůjde to mávnutím kouzelného proutku a nevejde se to do sebelepšího sloganu. Věříme, že občané města Kroměříže jsou přemýšliví lidé, ne dav zoufalců, kteří běží za každou další reklamní kampaní jen proto, že je hodně barevná a hodně nahlas. Jsme přesvědčení, že naši voliči uvažují.

Proč být zastupitelem

O místa v kroměřížském zastupitelstvu je opravdu zájem. Dvanáct kandidátek si nárokuje 27 křesel. Proč kandidovat na radnici zadluženého města, které musí řešit spoustu každodenních problémů? Těžko říct. Některé subjekty zjevně žene motiv ekonomický. Kdo ovládne radnici, bude mít vliv na zakázky, které město zadává. Asi jde o kšeft lukrativní, proto najdeme na kandidátkách hned několik ředitelů a jednatelů firem. Neskrývám obavu, že v některých případech bychom mohli zažít překvapení v podobě vstřícnosti nových politických hvězd vůči finančním skupinám, které chtějí zprivatizovat VaK. Jiní kandidáti už spojili svůj život s radnicí a nic jiného, než klást věnce a rozdávat medaile už neumí. Je tu naštěstí i nemálo altruistů, lidí, kteří mají prostě toto město rádi a věnují mu svůj čas a úsilí z principu. Takoví se najdou napříč kandidátkami. Moc bychom si přáli, aby občané – voliči, ať už leví, praví, červení nebo zelení dokázali tyto lidi rozlišit a dát právě jim mandát, aby posunuli Kroměříž k lepším zítřkům.

Slogany a sliby

Nápady politických sloganů jsou vskutku pestré. Běda se nad nimi zamyslet… Nějaký pán z ANO píše v Týdeníku, že „město by mělo převzít veškeré sportovní spolky pod svá křídla, neboť na tom nejsou moc dobře“. A pak taky říká, že až budou vládnout, budou hospodařit odpovědně. Prostě na to dohlídnou. Přemýšlím, kdy na tom nějaký sportovní klub byl dobře? Snad Chelsea, když ji koupil ruský miliardář. Z čeho to chtějí platit, už nám neprozradil… „Přineseme milióny do místních částí“, píšou nám z TOP 09, což je ta Kalouskova a Drábkova partaj, která teď běhá po soudech a řeší, kdo a kolik za její vlády ukradl ze zakázek Ministerstva sociálních věcí. Zřejmě ty ukradené milióny odkloní do Vážan a Těšnovic… Proti tomu je odpuštění poplatků za hovínka psího parťáka pro seniory, které nabízí paní starostka Hebnarová, aspoň úsměvné a někomu udělá radost. Minimálně to rozpočet města nepoloží na lopatky a my to klidně podpoříme.

Bez vás nic nezmůžeme

Zdravé Kroměřížsko má ambice jednoduché. Nestojíme o křesla, nepotřebujeme se na radnici zaměstnat ani přihrát si zakázky. Máme svá občanská povolání a uživíme se i bez politiky. Za osm let, co jsme v zastupitelstvu, jsme vyrostli z politických plenek. Víme, co naši občané potřebují, protože tu žijeme také, protože jsme také Kroměřížany, tady vychováváme své děti, tady prožíváme své radosti i strasti. Chceme být u toho, když se rozhoduje o dalším směřování města, o projektech, o prodeji pozemků, o dopravních stavbách, o tom, jak funguje kulturák a jestli se někdo nechystá odjet na Bahamy, užívat si z našich plateb vodného a stočného. Chceme dohlédnout na to, aby se parky a trávníky nezměnily v parkoviště. Pojďme zprůjezdnit jednosměrky v centru města pro cyklisty, tak jak je to ve Vídni. Chceme, aby kolem města rostla další stromořadí a ne dvacátý druhý hypermarket. Bez vás to ale nedokážeme. Mohli bychom vytisknout hromady plakátů, vystavit „své mordy na billboardy“, polepit celé město. Neuděláme to, věříme, že Vás oslovíme ne zkratkou, ale myšlenkou, novinami, které držíte v ruce. Pojďte nám pomoci, realizujte své nápady na lepší život v našem městě. Napište nám, kontaktujte nás, přidejte se k nám. Příští víkend je budoucnost ve vašich rukách – volte Zdravé Kroměřížsko.